torsdag 22 mars 2012

The luck factor

Jag har nu läst klart The Luck Factor: Why Some People Are Luckier Than Others and How You Can Become One of Them
Boken handlar om varför vissa tycks ha tur medans andra har otur och hur man påverkar turen.

Boken kan sammanfattas till fem punkter:

1. Skaffa ett stort spindelnät.

Om en spindel vill ha mycket mat så behöver den bygga ett stort spindelnät (på rätt ställe). På samma sätt fungerar det för som vill ha "tur". För att bra saker ska kunna hända så behöver man ett stort kontaktnät.

2. Magkänsla

Magkänslan kan ofta hjälpa till att fatta bra beslut. Det gäller dock att förstå när man kan lite på den och när man inte ska bry sig om den.

Man kan lita på magkänslan när man har upplevt liknande situationer förut. Magkänslan är bara så tillförlitlig som summan av upplevelserna som skapade den.

Ett exempel på när man inte ska lita på magkänslan är när man tänker köpa lotter för att det känns som en turdag.

3. Våga ta risker

De flesta som kommer någonstans i livet har vågat ta risker och har testat på många olika jobb.

De flesta som tycker att de haft otur i livet är väldigt passiva. Om man får ett jobb tidigt och stannar kvar för att det känns tryggt så får man inte möjligheten att ha tur. De låter livet komma till dem istället för att använda sig av möjligheterna. De är ofta rädda för förändrig, även om förändrigen saknar risker.

4. Spärrhake

En spärrhake är något som låter hjulet snurra vidare åt rätt håll, men stannar det när det börjar gå åt fel håll. I aktiemarknaden är det kallat en stoploss.

Jag tror inte på en procentuell stopploss som långsiktig investerare, men är definitivt beredd att sälja om något fundamentalt förändras för bolaget.

Stoplossen fungerar även inom många andra delar av livet. Det är även viktigt att kunna överge sina dåliga idéer även om det kan kännas svårt när man lagt ner mycket tid eller pengar.

5. Pessimism.

Tvärtom mot vad man kan tro så är de flesta framgångsrika ganska pessimistiska. De tänker ut alla möjliga risker och planerar vad de ska göra om de inträffar.

Som Peter Lynch sa: "Invest in businesses any idiot could run, because someday one will"

Det gäller att se möjligheterna men planera för allt som kan gå fel.


Summering
Första halvan av boken var ganska innehållslös, men andra halvan var riktigt bra. Boken får 4/5 i betyg.

Boken finns både i fysisk form och till Kindle

1 kommentar: